Våra årstider

Orsa Grönklitt är en anläggning som har insett glädjen i varje årstid.

Under de senaste åren har Orsa Grönklitt utvecklats från att vara en klassiskt vinterfokuserad skidort med sommaröppet till en fullfjädrad året runt-anläggning.

Det geografiska läget på högplatån 500m.ö.h i Siljansområdets norra del skapar perioder och årstider som både skapar både fjällkänsla och badsommar.

  • Försommar  

  • Sommar  

  • Höst  

Försommar

Från början till maj fram till midsommar.

Första delen av perioden är som regel snösmältning och ganska blöt. Men så fort värmen kommer på riktigt brukar snabbt torka upp och gå från snöfläckar till grönskande ungskogar och glittrande sjöar men en natur som sjuder av liv. Från början av juni brukar stigar och vandringsleder ha torkat upp och vara fullt öppna för olika aktiviteter.

Sommar

Från midsommar till mitten av augusti.

Strax före midsommar öppnar anläggningens alla aktiviteter och även badtemperaturen börjar bli acceptabel för de flesta. Naturen är sprudlande grön och inbjuder till utomhusaktiviteter. Sommaren i Orsa Grönklitt är ett eldorado för outdoor intresserade. Bra temperatur för både träning, friluftsliv och mysiga grillkvällar. Riktigt bra dagar tillbringas utan problem vid Rädsjöns strand. De dagar solen lyser med sin frånvaro är fortfarande poolen badvänlig. Saknas den riktiga hettan så är det bara 15 minuters bilresa ner till Orsa Camping och den kilometerlånga sandstranden och poolområdet. Precis som under vinterhalvåret skiljer det en del i temperatur mellan Orsa och anläggningen.

gen (2).jpeg

Höst

Från mitten av augusti till slutet av oktober.

En färgsprakande tid med hög och klar luft. Bär och svampsäsongen kommer igång ordentligt och erbjuder ett brett utbud. Skogshallon, blåbär, lingon, hjortron finns som regel i stora mängder. Slutet av hösten bjuder som regel på några riktigt kalla nätter och vinterns antågande gör sig påmind. Det brukar även betyda riktigt fina höstdagar med perfekta förhållanden för vandring, träning och korvgrillning.

P1000242 - original (191305).jpg
  • Vinter- försäsong  

  • Vinter  

  • Vårvinter  

Vinter- försäsong

Slutet av oktober fram till Jul.

Redan i slutet av oktober brukar den första snön falla och även den sparade snön läggs ut till glädje för alla träningssugna längdåkare. Från mitten av november och framåt brukar det finnas flera kilometer skidspår. Tack vare det fina vägsystemet i anläggningens närhet behövs en liten mängd snö för att det snabbt skall bli åkbart. Läget 500 möh gör att snön lägger sig tidigt och ger en snabb och säker försäsong. 2016 öppnades 30km spår redan den 3 november.

Sno¨premia¨r5 web - original (88757).jpg

Vinter

Från jul till början av mars.

Strax före jul brukar det alpina systemet öppna och anläggningen kommer in i fulldrift. Snömängden brukar snabbt fyllas på i slutet av december och början av januari och ligger som regel på minst 50 cm i terrängen. Samtliga 10mil skidspår öppnas som regel i mitten av januari och erbjuder varierande skidåkning för alla smaker. Tack vare höjden stannar kylan nere i dalgångarna och temperaturen hamnar på humana nivåer för fina utomhusdagar.  Temperatur skillnader på 5-10 grader jämfört med Orsa är inte ovanligt under de kallaste dagarna. Februari och början av mars är den absolut snösäkraste perioden i Orsa Grönklitt och hela anläggningen sjuder av aktivitet och skidåkning.

28I8083 - original (161401).jpg

Vårvinter

Från början av mars till slutet av april, ibland en bit in i maj.

Vår bästa tid är nu, om intresset ligger i skidåkning med solbackar, sköna utomhustemperaturer och långa ljusa dagar. Snön ligger många gånger kvar en bit i in i maj. Tidig morgon brukar skaren ligga hård på myrarna och erbjuder en skidupplevelse utöver det vanliga. Det alpina systemet brukas stänga i mitten av april medan längdspåren prepareras så länge snön tillåter. Soliga vårvinterdagar bjuder Orsa Grönklitt på härlig skidåkning med bra snökvalitet och sköna plusgrader som gör skidlivet väldigt enkelt.

Skidlärare och barn 3.jpg