Utförsåkare

I Orsa Grönklitt har alla kul i backarna. Det finns många nedfarter att välja mellan i alla svårighetsgrader. Med korta transportsträckor och liftturer blir det många timmars åkning varje dag.

Den stora kombinationen av olika slags utförsåkning och att allt finns nära varandra är det som gör Orsa Grönklitt unikt. Toppstugan ligger inte långt bort, i vilken backe du än är. Pisterna finns i olika svårighetsgrader, från grönt till svart. Och ofta är en nedfart uppdelad så du och dina kompisar kan åka samma backe men med olika svårighetsgrader.

Utmaningar hittar du både i pisten och off-pist. Vi har svarta backar som kan bjuda på hisnande fartupplevelser och off-piststråk genom trolsk skog. Hitta din egen väg genom skogen eller följ spåren från tidigare våghalsar – allt efter din egna förmåga. För dom med lite mindre skidor är Bärras off-pist en favorit!

 • Skipass  

 • Skiduthyring  

 • Skidskola  

Skipass

Vi har flera olika alternativ för familj, föräldrar, vuxna och ungdomar. Säkra vinterns skidåkning med säsongskort. Fram till den 23 december säljer vi skipass till försäsongspriser.

Skiduthyring

Låt inte utrustningen bli ett hinder för en bra dag i backen.

I vår skiduthyrning finns alternativ för alla behov. Alpint, telemark, längd eller snowboard. Nyvallade, slipade och utvalda efter åkstil och kunskapsnivå.

27657325_1743725372337017_7550918761852600425_n.jpg

Skidskola

Välkomna till en av Sveriges bästa skidskolor!

Några få lektioner räcker! Det gäller både nybörjare, barn och vuxna. Orsa Grönklitts skidskola är välkänd för sin höga utlärningsnivå. En av hemligheterna är att vi har riktigt roligt tillsammans. Leken är lika viktig som skidåkningen. På så sätt får alla en positiv upplevelse av vinter och skidåkning, vilket medför en lust att prova på och lära sig ännu mer.

28I2907 - original (90736).jpg

Tips för utförsåkare

 • Offpist  

 • Toppstugan  

 • Hitta din favoritbacke  

 • Kvällsskidåkning  

 • Att tänka på i backen  

 • Mat & fika  

Offpist

Under tio års tid har det pågått en process i Orsa Grönklitt. Nu har vi kommit så långt att vi med stolthet kan säga att vi har utvecklat en väldigt bra off-piståkning i Grönklitt.
Många känner igen Bärras offpist som verkligen har blivit en succé, en smal stig genom skogen som ungarna verkligen älskar. Samtidigt har vi huggit och röjt på andra platser, som inte syns lika bra med blotta ögat. Längre rännor, kortare fält eller delar av en backe.
Nytt för året är att vi lämnar Östbackarna opistade vid snöfall, så det gäller bara att vara tidig så blir åket långt i orörd snö.

28I7030 - original (161868).jpg

Toppstugan

Välkomna in till Toppstugan. Här kan ni slå er ner och vila fötterna samtidigt som ni avnjuter god mat och storslagen utsikt över siljansbygden.

Tigrarna i Orsa Rovdjurspark bor granne med Toppstugan och chansen att få se dom är stor.

sibirisk tiger.jpg

Hitta din favoritbacke

Orsa Grönklitts alpinområde erbjuder många olika typer av åkning, både i pist och offpist. För nybörjaren finns ett av Sveriges bästa barnområden i form av Bärras skidområde. Från toppen och ner på ”baksidan” finns långa mjuka backar och de större barnens favorit Blåbärsskogen. Norrsidan bjuder på brantare backar och möjligheter till utmanande offpiststråk och syra i benen. 

P1030466 - original (161977).jpg

Kvällsskidåkning

Genom ett samarbete med Orsa Alpina sattes ny belysning upp i Söderbacken under 2015. Sedan har även barnbacken fått ny belysning, så nu är det skarp sikt hela vägen ner. Välkomna att förlänga skiddagarna med kvällsskidåkning i söder- och barnbacken.


Liftarna som går under kvällsåkningen är Söder ankar, Söder knapp och Barnliften.

Tisdagar och fredagar kl. 17.00-19.00.
Pris: 180 kr/vuxna och 140 kr/ungdom 7-16 år.

bae53160be7506c21420ff803fe8cab4_eed81997c60390cda5acbabd6bc4303d.png

Att tänka på i backen

Svenska Skidanläggningars Organisation/SLAO har sammanfattat vad du ska tänka på i skidbacken och kallar detta för "SLAO´s lilla gula"

Vi har även lokala regler som är viktiga att tänka på.

 • Det är inte tillåtet att åka med barn i bärsele i lift och pist.
 • Det är inte tillåtet att åka pulka i pisterna, endast i pulkabacken.
 • Privat skoteråkning är inte tillåtet inom anläggningen.
 • Skidåkning är ej tillåtet i alpinbackarna när liftarna är stängda.

Råkar du ut för en olycka ringer du Gästcenter på 0250-462 12 eller pratar med närmsta liftvärd.

28I3374 - original (90758).jpg

Mat & fika

I Orsa Grönklitt finns flera alternativ, ät på restaurang eller laga din egen mat, över öppen eld eller i stugan. Valet är ditt.

P1030274.JPG

Tips på boende

Pris fr. 
27 805:-

DSC_5265_limbygarden.jpg

Limbygården

Majestätiskt i kanten av Bananen ligger Limbygården med plats för hela storfamiljen eller kompisgänget i en stuga. På andra sidan vägen börjar längdspåren och vildmarken.

Priser gäller 24 bäddar i Limbygården vecka 2 sön-tors

Pris fr. 
6 695:-

P1020167_Blabärsbyn.jpg

Blåbärsbyn

I sluttningen på väg mot toppen ligger Blåbärsbyn. En blandning av stugor och lägenheter/parhus på bekvämt gångavstånd till alpinbackarna och spåren på östrasidan. Utsikten över anläggningen, Rädsjön och Siljan ingår.

Priser gäller 8-bäddsstuga vecka 13 tors-sön

Pris fr. 
10 895:-

P1020491_toppbyn.jpg (1)

Toppbyn

Utsikten över Orsasjön och Siljansbygden är svårslagen från Toppbyn. Det gäller även läget i direkt anknytning till backar och spår samt gångavstånd till Orsa Grönklitts centrum och barnområdet.

Priser gäller 6-bäddsstuga vecka 7  sön-sön

Pris fr. 
2 995:-

DSCF3921_rovdjursbyn.jpg

Rovdjursbyn

Utsträckt i sluttningen från centrum och österut ligger Rovdjursbyn. Längdspåren går rakt igenom området och Rovdjursliften tar de flesta direkt till Bananen och alpinområdet.

Priser gäller 6-bäddsstuga vecka 12 sön-tors

Pris fr. 
3 995:-

DSCF3932_skogsbyn.jpg

Skogsbyn

Nybyggda stugor ovanför Råtjärn med utsikt i flera väderstreck. Ligger i anläggningens ytterkant, granne med vildmarken. Nära till transportliftar och glidleder till alpinområdet och längdspåren som slingrar sig runt området.
Priser gäller i 6-bäddsstuga vecka 6 sön-tors

Pris fr. 
3 395:-

DJI 0049 - original (161428).jpg

Centrumbyn

Centrumbyn består av traditionella fjällstugor med mysiga innergårdar och har ett läge mitt emellan skidspår, centrum och Längdcentrum.

Priser gäller 4-bäddsstuga vecka 3 tors-sön