Nybörjare

Det ska vara enkelt att lära sig åka både på längden och utför. Vi har skidområden och längdspår med backar och liftar som är anpassade för just dig som ska lära sig.

Det ska inte vara krångligt med utrustning. Vår erfarna personal hjälper dig i Skiduthyrningen med att ta fram utrustning som passar just dina förutsättningar. I Sportshopen finns de kläder och accessoarer du behöver för en dag ute i vintervärlden.

Vi hjälper dig på traven. Vare sig du ska åka längdskidor, slalom eller snowboard, så kan du boka skidskola eller privatlektion – det spelar ingen roll hur gammal eller ung du är. När du är redo för egna äventyr finns det backar i alla svårighetsgrader att lära sig åka i. För dig som ska testa längdskidor börjar din lektion vid Längdcentrum med anpassade övningar med en personlig tränare. Efter detta är det bara att ge sig ut och testa de olika spåren efter sin egna förmåga.

 • Skidskola  

 • Längdskidskola  

 • Skiduthyrning  

Skidskola

Några få lektioner räcker! Det gäller både nybörjare, barn och vuxna. Orsa Grönklitts skidskola är välkänd för sin höga utlärningsnivå. En av hemligheterna är att vi har riktigt roligt tillsammans. Leken är lika viktig som skidåkningen. På så sätt får alla en positiv upplevelse av vinter och skidåkning, vilket medför en lust att prova på och lära sig ännu mer.

Vi erbjuder allt ifrån privatlektioner till gruppskidskola för barn, ungdomar och vuxna.

Skidlärare och barn 6.jpg

Längdskidskola

Tillsammans med våra duktiga instruktörer kan du vässa din stakteknik, förbättra diagonalåkningen, lära dig skate eller få välbehövliga tips för att förbättra din tid i Vasaloppen.

Varje lektion är unik och anpassas efter åkarens eller gruppens förutsättningar och ambition. Alla lektioner utgår från Längdcentrum, precis utanför dörren.

Våra instruktörer är utbildade både extern och internt. Vi jobbar enligt Svenska skidförbundets material och håller oss uppdaterade med det senaste inom teknikutvecklingen. Flera av våra instruktörer är aktiva tävlingsåkare och har fina meriter från både SM och Vasalopp.

P1020073.JPG

Skiduthyrning

Låt inte utrustningen bli ett hinder för en bra dag i backen. I vår skiduthyrning finns alternativ för alla behov. Alpint, telemark, längd eller snowboard. Nyvallade, slipade och utvalda efter åkstil och kunskapsnivå.

Skiduthyrningen är ett bra alternativ även för dem som redan har utrustning men som vill prova en mer avancerad modell eller funderar på att köpa nytt och vill säkerställa att det är rätt val.

27657325_1743725372337017_7550918761852600425_n.jpg

Tips för nybörjare

 • Skidkul med Bärra  

 • Att tänka på i backen  

 • Orsa Rovdjurspark  

 • Vallatips  

 • Mat & fika  

 • Sportshopen  

Skidkul med Bärra

Att lära sig åka skidor ska kopplat till glädje och lekfullhet. Det skall även vara enkelt och okomplicerat. Därför har vi skapat Skidkul med Bärra, som bygger just på detta.

Bärra-plogar.jpg

Att tänka på i backen

Svenska Skidanläggningars Organisation/SLAO har sammanfattat vad du ska tänka på i skidbacken och kallar detta för "SLAO´s lilla gula"

Vi har även lokala regler som är viktiga att tänka på.

 • Det är inte tillåtet att åka med barn i bärsele i lift och pist.
 • Det är inte tillåtet att åka pulka i pisterna, endast i pulkabacken.
 • Privat skoteråkning är inte tillåtet inom anläggningen.
 • Skidåkning är ej tillåtet i alpinbackarna när liftarna är stängda.

Råkar du ut för en olycka ringer du Gästcenter på 0250-462 12 eller pratar med närmsta liftvärd.

Skidlärare och barn 1.jpg

Orsa Rovdjurspark

Hälsa på de vintervakna djuren i Europas största rovdjurspark. En intressant och lärorik aktivitet för hela familjen.

Flera arter har under de senaste året fått ungar!

BJO5323 - webb (108497).jpg

Vallatips

Att ha rätt valla på skidorna gör skiddagen ännu bättre. Ta en titt på vallatipset om du är osäker på vilken valla som gäller för dagen.

Du kan även lämna in dina skidor för vallaservice. Lämna in dina längdskidor på Längdcentrum, så hjälper experterna dig.

Åker du utförs? Då fixar den erfarna personalen på Sporthopen/skiduthyrningen glidet!

P1030159 - webb (180512).jpg

Mat & fika

I Orsa Grönklitt finns flera alternativ, ät på restaurang eller laga din egen mat, över öppen eld eller i stugan. Valet är ditt.

_28I2102.jpg

Sportshopen

I Sportshopen finns all utrustning och kläder för en härlig dag i snön. Har du egen alpin utrustning som behöver lite kärlek? Bakom vår skidservice ligger det åratal av erfarenhet när det gäller slipning och vallning. Vi vet hur en slipsten ska dras helt enkelt. Vi hjälper dig så att du och din utrustning är tipp topp tills när du carvar genom manchestern – från första till sista åket.

_28I6387_ny.jpg

Tips på boende

Pris fr.
10 895:-

P1020491_toppbyn.jpg (1)

Toppbyn

Utsikten över Orsasjön och Siljansbygden är svårslagen från Toppbyn. Det gäller även läget i direkt anknytning till backar och spår samt gångavstånd till Orsa Grönklitts centrum och barnområdet.

Priser gäller 6-bäddsstuga vecka 7  sön-sön

Pris fr.
3 395:-

DJI 0049 - original (161428).jpg

Centrumbyn

Centrumbyn består av traditionella fjällstugor med mysiga innergårdar och har ett läge mitt emellan skidspår, centrum och Längdcentrum.

Priser gäller 4-bäddsstuga vecka 3 tors-sön

Pris fr.
2 995:-

DSCF3921_rovdjursbyn.jpg

Rovdjursbyn

Utsträckt i sluttningen från centrum och österut ligger Rovdjursbyn. Längdspåren går rakt igenom området och Rovdjursliften tar de flesta direkt till Bananen och alpinområdet.

Priser gäller 6-bäddsstuga vecka 12 sön-tors 

Pris fr.
6 995:-

P1020167_Blabärsbyn.jpg

Blåbärsbyn

I sluttningen på väg mot toppen ligger Blåbärsbyn. En blandning av stugor och lägenheter/parhus på bekvämt gångavstånd till alpinbackarna och spåren på östrasidan. Utsikten över anläggningen, Rädsjön och Siljan ingår.

Priser gäller  8-bäddsstuga vecka 13 tors-sön

Pris fr.
27 805:-

DSC_5265_limbygarden.jpg

Limbygården

Majestätiskt i kanten av Bananen ligger Limbygården med plats för hela storfamiljen eller kompisgänget i en stuga. På andra sidan vägen börjar längdspåren och vildmarken.

Priser gäller 24 bäddar i Limbygården vecka 2 sön-tors 

Pris fr.
3 995:-

DSCF3932_skogsbyn.jpg

Skogsbyn

Nybyggda stugor ovanför Råtjärn med utsikt i flera väderstreck. Ligger i anläggningens ytterkant, granne med vildmarken. Nära till transportliftar och glidleder till alpinområdet och längdspåren som slingrar sig runt området.
Priser gäller 4personer i 4-bäddsstuga vecka 45