Längdåkare

Längdåkningen i Orsa Grönklitt är känd som en av Sveriges absolut bästa, och det har sin naturliga förklaring, för oss är den lika viktig som utförsåkningen.

Med bara några timmar från Stockholm och för många aspirerande längdskidåkare från hela Mellansverige, är Orsa Grönklitt en perfekt destination för att vässa tekniken eller kanske prova för första gången. Dessutom på äkta snö, sån som faller från himlen – inte maskiner.

Vasaloppet är vår tradition, och många av våra tränare och instruktörer håller sverigeelit. Service, modern skidskola, närhet och perfekta spår gör att allt fler längdåkare hittar till Orsa Grönklitt – där du även får hjälp att hitta utrustningen som passar just dig. Och där du dessutom åker bland alpina backar, så att alla i familjen kan göra det de tycker bäst om.

Våra längdspår är kända för sin höga kvalitet, vilket drar både landslagselit och motionärer. 13 mil välpreparerade spår genom varierad terräng, över myrar, höjder och i skog har gjort att vi sedan länge är officiellt Vasaloppscenter. Det är kuperade elitspår varvat med lättåkta vägspår, fjälliknande myrspår och mysiga skogsspår – där hela 9 km är belysta. På Längdcentrum har många jobbat med skidor hela livet, och kan verkligen hjälpa dig.

  • Spårkort  

  • Spåren  

  • Längdskidskola  

Spårkort

Varje år satsas stora belopp för att kunna erbjuda längdåkning av högsta klass. Spårkortsavgiften är en viktig del i vår satsning för att kunna erbjuda bästa möjliga skidförhållanden.

Säsongen 2018/2019 kommer vi att köra två spårmaskiner, för att kunna erbjuda ännu bättre spår. Vi har sparat snö och har minst ett halvår med nyspårade spår!

Säsongskort säljs endast på Längdcentrum.

Spåren

På Orsa Grönklitt erbjuder vi totalt 13 mil längdspår, varav 9 kilometer är elbelyst. Olika typer av spår erbjuds, allt från rejält kuperade elitspår, fjälliknande myrspår, lättåkta vägspår och mysiga skogsspår.

Oavsett vart du bor på anläggningen så finns spåren inom några hundratalsmeter.

Längdskidskola

Tillsammans med våra duktiga instruktörer kan du vässa din stakteknik, förbättra diagonalåkningen, lära dig skate eller få välbehövliga tips för att förbättra din tid i Vasaloppen.

Varje lektion är unik och anpassas efter åkarens eller gruppens förutsättningar och ambition. Alla lektioner utgår från Längdcentrum, precis utanför dörren.

Våra instruktörer är utbildade både extern och internt. Vi jobbar enligt Svenska skidförbundets material och håller oss uppdaterade med det senaste inom teknikutvecklingen. Flera av våra instruktörer är aktiva tävlingsåkare och har fina meriter från både SM och Vasalopp.

Tips för längdåkare

  • Vallatips  

  • Skiduthyrning  

  • Filma din teknik  

  • Längdcentrum  

  • Tur till Toppstugan  

  • Ugglan & Björnen  

Vallatips

Att ha rätt valla på skidorna gör skiddagen ännu bättre. Ta en titt på vallatipset om du är osäker på vilken valla som gäller för dagen.

Du kan även lämna in dina skidor för vallaservice. Lämna in dina längdskidor på Längdcentrum, så hjälper experterna dig.

Åker du utförs? Då fixar den erfarna personalen på Sporthopen/skiduthyrningen glidet!

Skiduthyrning

Skiduthyrningen i Orsa Grönklitt har ett stort utbud av längdskidor.

Allt från tävlingsskidor till lättåkta vallningsfria skidor. Hyr det som passar dig bäst. Den erfarna personalen hjälper er gärna.

Skiduthyrningen hittar ni i samma byggnad som Sportshopen, bakom Gästcenter.

Filma din teknik

Våra längdinstruktörer är duktiga skidåkare och goda pedagoger. Tillsammans med modern teknik hjälper vi dig att vässa formen och med enkla tips hjälpa dig nå dina mål. 

Precis som landslagen så kan du få hjälp av filmning för att ta din skidåkning till en ny nivå. Filmningen är ett väldigt pedagogiskt sätt att förklara olika faser och detaljer i tekniken och ger en direkt feedback som är svår utan bild.

Längdcentrum

Tillsammans med starka leverantörer och kunnig personal så finns bästa tänkbara service för alla behov inom längdskidåkning. Oavsett om det gäller utrustning eller skidservice. Det unika läget direkt vid spåren ger dig som kund ett perfekt utgångsläge.

Grönklitt och Längdcentrum har under åren byggt upp ett rykte som en av Sveriges bästa anläggningar för längdåkning. En av hemligheterna är kunskapen hos personalen.  Skidåkare med intresse för vallning och utrustning. Sedan 2017 är Längdcentrum även serviceteam för Sverige bästa långloppsteam Lager 157 Ski Team.

Tur till Toppstugan

Gör skidturen till en ny upplevelse genom en topptur till Toppstugan.

Från Längdcentrum följer du transitspåret förbi Bärras skidområde. Fortsätter över vägen till stugspåret och avslutar sedan med antingen Utsiktsspåret eller stugspåret upp till Limbygården och den övre parkeringen. Sista hundratalet meter kan ni gå till fots eller försiktigt gå i kanten av mellanbacken så når ni toppen. På toppen kan du njuta av utsikten samtidigt som du avnjuter god mat och dryck.

Ugglan & Björnen

Välkomna in i värmen. Här serveras dagligen en härlig lunchbuffé. Komponerad för att passa just längdåkare..

Tips på boende

Pris fr. 
3 395:-

DJI 0049 - original (161428).jpg

Centrumbyn

Centrumbyn består av traditionella fjällstugor med mysiga innergårdar och har ett läge mitt emellan skidspår, centrum och Längdcentrum.


Priser gäller 4-bäddsstuga vecka 3 tors-sön

Pris fr. 
10 895:-

P1020491_toppbyn.jpg (1)

Toppbyn

Utsikten över Orsasjön och Siljansbygden är svårslagen från Toppbyn. Det gäller även läget i direkt anknytning till backar och spår samt gångavstånd till Orsa Grönklitts centrum och barnområdet.

Priser gäller 6-bäddsstuga vecka 7  sön-sön

Pris fr. 
2 995:-

DSCF3921_rovdjursbyn.jpg

Rovdjursbyn

Utsträckt i sluttningen från centrum och österut ligger Rovdjursbyn. Längdspåren går rakt igenom området och Rovdjursliften tar de flesta direkt till Bananen och alpinområdet.

Priser gäller 6-bäddsstuga vecka 12 sön-tors 

Pris fr. 
6 995:-

Stuga 1 - original (93815).jpg

Blåbärsbyn

I sluttningen på väg mot toppen ligger Blåbärsbyn. En blandning av stugor och lägenheter/parhus på bekvämt gångavstånd till alpinbackarna och spåren på östrasidan. Utsikten över anläggningen, Rädsjön och Siljan ingår.

Priser gäller  8-bäddsstuga vecka 13 tors-sön

Pris fr. 
27 805:-

DSC_5265_limbygarden.jpg

Limbygården

Majestätiskt i kanten av Bananen ligger Limbygården med plats för hela storfamiljen eller kompisgänget i en stuga. På andra sidan vägen börjar längdspåren och vildmarken.


Priser gäller 24 bäddar i Limbygården vecka 2 sön-tors
 

Pris fr. 
3 995:-

DSCF3932_skogsbyn.jpg

Skogsbyn

Nybyggda stugor ovanför Råtjärn med utsikt i flera väderstreck. Ligger i anläggningens ytterkant, granne med vildmarken. Nära till transportliftar och glidleder till alpinområdet och längdspåren som slingrar sig runt området.
Priser gäller 6-bäddsstuga vecka 6 sön-tors