Nyheter

Orsa Grönklitt 2.0

Varje år investeras det på olika sätt i vår stolta anläggning. Vi förfinar, vi förbättrar. Syftet är att vara en anläggning i tiden, året runt, med fokus på närhet, trivsel, samt aktiviteter och äventyr i toppklass. Nu kommer vår underbara vinter. Under den senaste femårsperioden har vi investerat över 50 miljoner kronor i olika utvecklingsområden, bland annat i fyrstolsliften och snökanonssystemet. Det är satsningar som gjorts för att kunna erbjuda bästa möjliga förutsättningar i både backar och skidspår. Den senaste vintern var över sex månader lång.


Inför säsongen 2018/19 fortsätter utvecklingen av snökanonsystemet, med fokus på längdsidan och framtida snölagring. Det innebär att vi kommer ha fler nya snökanoner ute i längdspåren, vilket bidrar till att skidupplevelsen får just den kvalitet och höjd som våra gäster önskar.


På den alpina sidan har det också hänt mycket positivt de senaste åren. Vi har till exempel byggt en väldigt populär fyrstolslift upp till Toppstugan, samt utvecklat barnområdet med åkband och skidkarusell. Bra satsningar för både stora och små alpina skidåkare.


Välkommen till oss, nya och gamla gäster, Orsa Grönklitt 2.0 håller på att bli verklighet

 • Nyheter - längd  

 • Nyheter - alpint  

 • Bärra i centrum  

 • Restaurangerna  

 • Logistik & förenkling  

 • Orsa Rovdjurspark  

Nyheter - längd

Vi adderar på med en pistmaskin till i längdspåren, för att ytterligare vässa vår spårpreparering. Det ger större utrymme att ta hand om de små detaljerna runt spåren, som på sikt skapar en bättre anläggning. Vart de olika pistmaskinerna befinner sig geografiskt i spårsystemet går att följa i både appen och på webben.


Längdskidåkaren Fredrik Byström avslutar sin aktiva karriär, efter att under många år varit en av Sverige absolut bästa långloppsåkare. Fredrik kommer istället, med start i oktober, att helt fokusera på att utveckla längdprodukten i Orsa Grönklitt. En fantastisk resurs för anläggningen.
Fredrik har en delad tjänst med fokus på både nybörjare och elit, med utgångspunkt från Längdcentrum. Dels tar han plats i teamet av skidskolelärare, där bland annat teknikanalys med hjälp av filmning blivit en succé. Dels får en roll som ambassadör och utvecklare av Orsa Grönklitts skidprodukt i allmänhet.

Inne på Längdcentrum fortsätter teknikutvecklingen, i år med en slipmaskin som förbättrats.

Det innebär att skidor som behandlas på Längdcentrum kommer att kunna få en bättre struktur, i synnerhet på bakdelen av skidan.

IMG 1615 - original (88452).jpg

Nyheter - alpint

Alpina området genomgår en förändring. Sedan fyrstolsliftens tillkomst och utveckling av barnområdet är det främst ”andra sidan av berget” som förbättras kommande säsong.

De största nyheterna är en helt ny grön nedfart har skapats från Södertoppen och ner till Mellanliften. Den nya nedfarten tar över namnet efter första delen, som tidigare var blå, och får namnet Losvängen.

För att underlätta för gästerna kommer det under högsäsongsveckorna att finnas en skidvärd på toppen, som kan guida och ge tips på nedfarter.

Offpist-åkningen i Grönklitt har byggts ut under tio års tid med skogrännor och öppningar av nya områden. Prova, det finns något för alla! Nytt för vintern är att pisten Örnen lämnas opistad vid snöfall, vilket gör att de morgonpigga kan få några riktiga fina puder-åk åk efter snöfallen. Örnen pistas annars vid behov.


Investeringarna för en mer hållbar utveckling av alpinprodukten fortsätter. Snösystemet som delvis tog i bruk under fjolåret är nu helt komplett och ger en effektivare produktion. Ytterligare en grön förbättring är den nya pistmaskinen som både ger en bättre arbetsmiljö och miljövänligare pistning.


I den alpina skidskolan skapas en ny grupp för de mer kunniga barnen mellan fyra och sex år. Gruppen från namnet ”Snöraketer”, en lite mer avancerad grupp för dem som redan kan hantera skidorna och vill få nya utmaningar.

Snowboard hoppar.jpg

Bärra i centrum

Vi lanserar ett nytt koncept för barnskidåkningen, kallat för ”Skidkul med Bärra”, som innebär mer inspiration och utmaningar till alla våra barn i backarna. Ett par exempel:

 • Bärras skidutmaning – genom att utföra några utvalda svårigheter kan barnen få små pris.
 • Bärra tipsar – olika skidaktiviteter eller tekniktips för en bättre skidåkning.


Dessutom blir det nya Bärra-figurer i backarna, och en helt ny karta där alla Bärras olika skidområden finns med.


Bärra kommer också att bli en mer synlig figur kring längdskidåkningen, som vid skidlekplatsen vid längdstadion. Dessutom får en del spår och platser nya namn:

 • Blåbärsspåret, vid pulkabacken, döps om till Bärraspåret.
 • Barnspåren vid rovdjursparken, Råtjärnsberget (Skogsbyn) och Limbygården får namnet Bärra spår.
 • Barnområdet döps om till Bärras skidområde.


Heja Bärra, det här kommer barnen att gilla.

Bärra-skate.jpg (1)

Restaurangerna

Mer show och underhållning i restaurangerna

På mat- och nöjesfronten erbjuds ett nytt spännande grepp kring de populära Bärrakvällarna. En helt ny fartfylld show har tagits fram, med ett innehåll som passar både vuxna och barn.

Även afterski-programmet utökas till vintern. Under högsäsongsveckorna blir det fler eftermiddagar med afterski på både Ugglan & Björnen och i Toppstugan.
Uppe i Toppstugan utvecklas även fondue-kvällarna som blir fler till antalet.


Restaurangerna, som drivs av Dalasmaker, kommer även att erbjuda nya menyer, förbättrade öppettider på julbordet, samt ny logistik kring lunchbuffén.


Orsa Grönklitt är ett centrum för längdåkare från när och fjärran. Dalasmaker har därför inlett ett kostsamarbete med längdloppsteamet Lager 157 Ski team, med fokus på att informera om bra, nyttig och näringsrik mat.
I samarbetet kommer ”Dalasmaker Selection” att integreras på ett naturligt sätt, vällagad mat från grunden, byggd på maträtter med närproducerade inslag.

28I2218 - original (88802).jpg

Logistik & förenkling

Fokus på logistik, förenkling och flöden

100 nya P-platser har skapats kring anläggningen, samt att det blir en förlängning av vägspåret så det når ända fram till Norrbackens parkering. Med denna förbättring blir norrsidan ett bra P-alternativ under högsäsongen, i synnerhet för lokalboende och säsongskortsinnehavare.

Incheckningsstugorna var nya till förra året, till kommande säsong förbättrar vi även utcheckningen och hantering av olika ärenden som kan dyka upp under veckan.

Förra säsongen innebar en ny situation i Grönklitt, aldrig tidigare har så många skidåkande gäster varit på plats samtidigt. Under de mest belastade dagarna pressades de logistiska flödena kring parkering hårt. Därför har flertalet nya lösningar tagits fram till och utvecklats, för att det ska gå smidigare säsongen 2018/19.


28I5705 - original (112316).jpg

Orsa Rovdjurspark

Fortsatt tillväxt i Rovdjursparken

Under det senaste året har det fortsatt att födas rovdjursungar i Europas största rovdjurspark, som är en viktig del av Orsa Grönklitt.  Bland nytillskotten finns sibiriska tigerungar, persisk leopardunge samt björn-, lo- och vargungar.

Vintern är en idealisk period att komma djuren nära, alla djur, utom björnungarna, är vintervakna och nyfikna. Ta vänstervarvet när du kommer in i parken, och se till att njuta av utsikten uppe på bryggan vid Tiger Mountain, som ligger precis nedanför Toppstugan. De guidade turerna, med våra mycket duktiga djurvårdare, ger ytterligare perspektiv. Rekommenderas.


Panthe`re de Perse en hiver ( (Panthera pardus saxicolor ) - webb (89113).jpg